Posts Tagged ‘Sesi motivasi’

Salam ukhwah,

Wow..hot topic hari nih.

Rumusan ini saya dapat dari laman web pakar motivasi, training & development Brian Tracy(www.briantracy.com)

5 sebab kenapa kita tidak kaya :

1) Who ?.. Me..?

Orang biasa dibesarkan dalam keluarga yang tidak kenal atau jumpa sesiapa yang kaya.  Mereka ke sekolah dan berkawan dengan orang yang tidak kaya.  Mereka bekerja dengan orang yang tidak kaya malah tiada role model orang yang kaya dalam hidup mereka.

Oleh itu mereka tidak pernah terfikir  untuk jadi kaya. Dan mereka tidak terfikir untuk mencari jalan menjadi kaya!

Mereka yang membesar dalam keluarga yang ibubapa mereka kaya adalah berkemungkinan besar untuk jadi kaya dari mereka yang membesar dalam keluarga yang biasa-biasa sahaja.

2) Membuat keputusan

Sebab kedua ialah mereka tidak pernah membuat keputusan untuk menjadi kaya. Walaupun mereka telah membaca buku tentang menambah kekayaan, menghadiri kursus/seminar tentang kekayaan atau bergaul dengan orang yang kaya, mereka takkan jadi kaya jika mereka tidak mengambil keputusan untuk melakukan sesuatu yang berlainan yang akan mengubah kehidupan mereka.

Mereka takkan berubah selagi tidak memulakan langkah pertama walaupun ilmu teori telah dipenuh didada. Jika mereka terus melakukan perkara yang sama tiap-tiap hari, mereka akan terus dapat apa yang mereka dapat hari ini.

Mereka tiada commitment untuk berjaya, mereka hanya mahu, berharap dan berdoa untuk kaya. Mereka tidak membuat keputusan bahawa “Saya akan berubah dan jadi kaya & berjaya!!”

3) Err..mungkin esok?

Sebab ketiga orang tidak menjadi kaya ialah sikap suka bertangguh.

Mereka sentiasa mencari jalan untuk tidak memulakan sesuatu yang mereka patut buat sekarang. Market tak bagus la, keadaan semasa tak bagus lah, salah tahun/bulan lah.  Ada saja sebab untuk bertangguh. Hari berganti bulan, bulan berganti tahun, sampai sudah terlambat pun tidak bertindak-tindak lagi.

Walaupun mereka tahu mereka berpotensi untuk jadi kaya dan mengambil keputusan untuk jadi kaya, keadaan mereka tidak akan berubah selagi mereka ada sikap bertangguh ini.

4) Pay the price

Sebab keempat orang tidak menjadi kaya ialah mereka mahu terus mendapat kepuasan berbelanja, berbelanja dan  berbelanja! Mereka suka menghabiskan wang dan menggunakan kad kredit secara berleluasa untuk membeli barang-barang yang bukan keperluan. Selalunya golongan ini ialah mereka tiada habit “Pay yourself first”. Mereka penat-penat bekerja dan terus berbelanja bila gaji masuk. Mereka tidak akan jadi kaya jika beginilah lifestyle mereka.

5) Take the long view

Sebab kelima pula ialah mereka tiada perancangan jangka panjang. Mereka tiada perancangan ketika membuat keputusan penting dalam kehidupan mereka. Kajian yang dibuat ialah mengenai perspektif masa iaitu berapa jauh mereka merancang masa depan bila mereka membuat keputusan samada untuk buat sesuatu atau tidak pada masa ini. Contoh ibubapa yang prihatin tentang kos pelajaran anak mereka akan mengenepikan sejumlah wang tiap-tiap bulan ketika anak masih bayi lagi untuk membiayai pembelajaran anak mereka bertahun-tahun akan datang.

Golongan ini biasanya akan berkorban sekarang untuk kesenangan di kemudian hari.

Jadi apa perasaan anda sekarang bila membaca post ini. Anda mahu jadi kaya atau jadi miskin?  😉

                       VS         

 

 

 

 

Yang berusaha keras untuk meng’kaya’kan diri,

Advertisements

Assalamualaikum w.b.t & Salam sejahtera,

Selepas pulang dari ofis semalam, saya singgah di kedai menjual barang jahitan & pengantin di kawasan rumah. Tujuannya nak beli reben warna peach(yang akan digunakan untuk menghias barang hantaran pertunangan anak saudara di KL hujung minggu ini).

Selalunya kedai itu tutup pada waktu malam. Tapi bila saya sampai sekitar jam 6 petang, taukeh cina kedai telah pun menutup lampu dan menarik pintu kedai untuk dikunci. Alamak…!! Macam mana ni?? Malam ni kena buat, dah takda masa lagi.

Saya terus turun dan berlari anak ke arah taukeh Cina tersebut. Berikut perbualan saya dengan taukeh Cina itu :

Saya : Taukeh sudah mau tutup ke? Saya mau beli reben saja.

Taukeh : Ya, saya ada open house CNY sekarang. Itu sebab saya mau tutup awal. Ok ok tak apa..saya cari kasi you. (dengan rela hatinya membuka balik pintu dan lampu)

Taukeh cina terus meluru ke arah simpanan reben dan bersungguh-sungguh mencari reben warna peach. Setelah 5 minit mencari dan tidak jumpa juga, dia menyuruh pekerja nya untuk mencari pula. Nak dijadikan cerita reben warna peach boleh ‘menyorok’ pulak masa itu. Akhirnya setelah 10 minit baru pekerjanya jumpa reben peach itu dan terus menyerahkan kepada saya.

Saya membayar kepada taukeh Cina sambil minta maaf kerana menyusahkan dan melambatkan dia(sambil wish Happy CNY). Dia kata “Tak apa…hal kecik saja maa” (sambil tersenyum mesra)

Pengajaran yang saya dapat (walaupun harga reben tersebut hanya rm2.20) :

1) Taukeh cina itu sendiri mencari untuk saya walaupun dia mahu pergi ke open house

2) Setelah gagal, dia tidak mengatakan “Tidak ada” malah dia minta pulak pekerjanya untuk mencari lagi

3) Dia tidak menilai harga yang kecil(rm2.20) tapi demi menjaga hati customer, dia sanggup tangguh untuk tutup kedai. Bagi peniaga yang tidak pandai menjaga hati customer sudah tentu tak mahu buat seperti beliau. Dah la nak beli 1 barang saja, murah pulak tu. Baik tutup aje dan pergi sekarang.

This is what i called “Awesome Customer Service”

Saya berazam untuk memberi awesome customer service kepada pelabur-pelabur unit trust saya. Peristiwa ini mungkin kecil bagi sesetengah orang, tapi bagi saya sekiranya saya memberi servis terbaik kepada pelanggan saya, sudah tentunya ia akan dikenang dan mereka akan datang kepada saya untuk menambah pelaburan di masa hadapan ataupun memberi referral prospek lain pula.

Sekian hingga berjumpa lagi..

Yang berazam untuk memberi yang terbaik,