Posts Tagged ‘Pulangan pelaburan unit trust’

Assalamualaikum dan selamat bertemu kembali,

Apa aktiviti anda di cuti hujung minggu CNY yang panjang?

Saya manfaatkannya bersama keluarga(ahem…3 pagi berjogging di Tasik Merdeka JB) dan juga participate dalam roadshow di Anjung Mydin Nusajaya. Penat tapi berbaloi-baloi rasanya. Badan rasa sihat, prospek pun bertambah  (Woohooo!!!)

Hari ni nak bercerita sikit tentang pulangan.

Bila saya bertemu prospek, mereka tanya “Apa bentuk pulangan yang saya boleh dapat dengan melabur dalam unit trust ni? ”

Pulangan dalam pelaburan unit trust ni ada 2 kategori :

1) Pertumbuhan modal

– key point bila melabur “Buy low, sell high”

– tapi macam mana kes pelabur melabur pada harga yang tinggi?

Jawab saya “Buy high, sell at higher price”.  Saya juga akan advise pelabur supaya membuat pelaburan tiap-tiap bulan melalui auto-debit. Dengan cara ini mereka sebenarnya akan mengamalkan konsep DCA(dollar cost averaging) atau pemurataan kos ringgit. Dengan ini harga unit akan dipuratakan tak kira samada mereka melabur pada harga tinggi atau pun rendah. Jadi bila mereka membuat keputusan untuk menjual, sudah tentu mereka akan dapat pulangan yang baik

2) Pengagihan atau distribution(juga lebih dikenali dengan dividen)

– pengagihan atau dividen ini akan diagihkan kepada para pelabur pada akhir tahun kewangan dana itu.  Perlu ingat bahawa dividen ini bukanlah guaranteed akan di agihkan tiap-tiap tahun. Ianya mengikut prestasi dana yang dilabur, jika prestasi baik maka dividen yang diberi juga adalah banyak. Mengikut prestasi yang lepas, syarikat pengurusan dana yang di promote oleh saya tetap mengagihkan dividen kepada pelabur walaupun pada ketika pasaran saham jatuh pada satu-satu tahun itu. Jadi semakin banyak unit pelaburan anda, semakin banyak juga dividen yang diperolehi!

– Bagi pelaburan tunai, di awal pelaburan anda diberi pilihan samada nak cash-out dividen atau re-invest. Pilihan ditangan anda… Sebaik-baiknya dividen itu di re-invest supaya unit anda bertambah dan anda akan mendapat keuntungan lebih banyak bila anda mahu jual pelaburan anda

– Bagi pelaburan melalui kwsp a/c 1, dividen hanya akan di re-invest secara automatik.

Jadi apa tunggu lagi. Dengan adanya 2 bentuk pulangan ini, sudah tentu anda akan mendapat keuntungan yang sangat baik dalam jangka masa panjang.

Mulakan lah pelaburan sekarang.

Contact saya :

Di talian : 019-7916848 atau email ke : ctshahariah@gmail.com

Umur panjang jumpa lagiii…

Yang sudah melabur dan mendapat keuntungan (*wink*)


Facebook
Twitter
More...

Advertisements