Archive for the ‘Sesi motivasi’ Category

Assalamualaikum,

Sebenarnya saya nak cerita mengenai pulangan unit trust hari ni. Tapi terlupa pulak bawak memory card yang saya simpan image pulangan itu. So hari ini cerita pasal motivasi la ye.

Baru-baru ini saya telah hadir ke seminar kenali potensi diri Dr Azizan Osman di Hotel Thistle Johor Bahru.

Antara kata-kata beliau yg terbekas di hati saya sampai hari ini ialah :

“Apa yang kita fikir, rasa, cakap dan buat adalah satu doa. Jadi tiap-tiap hari kita mesti fikir positif, rasa positif, cakap positif dan buat benda-benda yang positif saja.”

Siapa kita 5 tahun akan datang ditentukan oleh orang-orang dikeliling kita. Jadi jika kita mahu kaya dan berjaya,¬†kita hendaklah bergaul dengan orang yang kaya dan berjaya juga”

Sentiasa positif dalam fikiran, perkataan dan perbuatan ūüėČ

Beliau juga menerangkan prinsip orang berjaya :

1) Power of Gratification

Sesiapa yang sentiasa bersyukur, Allah akan tambah berlipat-ganda lagi. Bersyukur dari sekecik-kecik rahmat hingga ke besar-besarnya.

2) Power of Focus

РMinda kita ibarat sebuah magnet. Apa yang kita nak, minda akan tarik! So jika kita fokus  kepada benda yang  baik-baik saja, benda itulah yang akan sampai pada kita. Jangan bayang/doa yang negatif.

– Orang yang berjaya dia akan buat sampai maksimum. Fokus hingga berjaya! Barulah tengok benda lain untuk dibuat

– Sentiasa bersyukur dengan apa yang ada dan Ask For More.

3) Power of Character

Kenalilah sikap dan potensi diri sendiri. Bila dah tahu, gunakan potensi itu untuk berubah sikap dan ambil tindakan untuk berjaya

4) Power of Action

– fast action fast result. Takde action, no result lorr..

– Kadang-kadang kita perlu pressure untuk bergerak pantas!

5) Power of Emotion

– Untuk berjaya, emosi/keinginan mesti kuat

– Jangan bergaduh pasal duit, nanti duit lari. Contoh yang dia bawak, suami/isteri janganlah gaduh pasal bil air yang tinggi, asyik mandi malam/awal pagi aje, macam mana bil tak melambung(siapa yang pernah pergi seminar dia mesti faham..hehehe)

6) Power of Contribution/Giving

– What you give, you’ll get back.

– The more you give, the more you’ll get back

– So banyak-banyaklah bersedekah ye.

Selain dari itu, doa, doa dan doa. Jangan putus doa kita pada Allah swt. Doa itu senjata org mukmin. Allah pernah berfirman dalam Al-Quran : “Berdoalah, nescaya Aku akan perkenankan permintaan kamu”

Doa jangan lupa ye..

Semoga posting kali ini memberi manfaat

Salam Jumaat,

Tajuk hari ini sungguh..WOW!! hehehe….

Ye saya hampir-hampir give-up dalam industri unit trust ni. Kenapa?

1) Upline/mentor yang jauh dimata

Upline yang recruit saya sebagai Unit Trust Consultant saya kini berada di Shah Alam. Jadi saya selalu menggunakan alasan itu untuk merasakan susahnya bila mentor jauh dimata. Nak tanya apa-apa pun susah, tiada sumber rujukan. Dah lah dia jarang bukak email, chatting jauh sekali. Hanya sms dan phone call saja yang menghubungkan saya dengan dia. Sesekali dia balik ke JB, barulah saya dapat berjumpa dengannya. Grr…!!

2) Rasa susah nak set appoinment atau nak close sale

Saya selalu rasa yang approach orang bukanlah sesuatu yang saya suka buat. Saya ni seorang yang pendiam dan pemalu sebenarnya. Saya selalu anggap yang bila saya call orang untuk set appoinment, mesti saya tengah kacau dia yang sedang sibuk bekerja. Bila dah dapat appoinment, saya rasa susah nak convince orang untuk terus melabur dan close sales on the spot. Jadi anda boleh bayangkan betapa susahnya saya nak buat sales unit trust ni. Grr..!!

3) Selalu rasa demotivated dan negatif bila prospek reject

Wah ini masalah besar saya!! Bila alami rejection dari prospek, rasa macam lari jauh-jauh nak nangis sampai esok pagi! Grr…!!

4) Jumpa prospek yang banyak songel

Ada prospek yang saya jumpa hanya nak melabur dengan UTC yang buat fulltime saja. Ada prospek yang saya jumpa cakap bila ada duit dia tak fikir nak simpan, dia nak rolling duit tu untuk tambah stok dikedainya. Ada prospek yang saya jumpa tak nak ambil risiko tinggi(tapi return nak pulak tinggi). Ada prospek saya jumpa asyik cakap tengah fikir lagi. Wah banyaknya songel mereka nihh. Grr…!!

4 sebab utama itulah saya menyebabkan saya hampir-hampir give-up dalam industri unit trust ni. Setelah beberapa bulan berlalu, saya hanya invest untuk diri sendiri saja, tidak berusaha cari prospek dan malas nak contact upline.  Saya mulalah mengintai peluang lain untuk  menambah pendapatan.

Hinggalah satu hari saya come-across blog/forum otai-otai unit trust yang telah berjaya kaw-kaw dalam bidang ini. Semangat nak berjaya macam mereka pun terus membara gitu..! Saya berkenalan dengan seorang agency manager di JB yang sangat baik hati dan tidak lokek mencurahkan ilmunya pada saya, walaupun saya bukan di bawah group beliau. Saya diajak ke group meetingnya dan berpeluang join roadshow yang dianjurkan olehnya.  Beliau sentiasa memberi kata perangsang untuk saya tidak give-up malah mendoakan kejayaan saya pula!

Don't give up Siti... You CAN do it !!

Saya mula menukar strategi, belajar ayat-ayat power, focus on the solution to the problems , sentiasa bergaul dengan group yang positif dan cari peluang tambah ilmu. No more looking back! Nothing is impossible

Nothing is impossible. Just DO IT..!!

Azam saya untuk tidak give-up lagi dan terus belajar, belajar dan belajar.

Suka dapat rejection(???) sebab dengan rejection lah saya belajar untuk mendalami lagi ilmu untuk menukar rejection kepada approval.

Mesti berani untuk call prospek dan tanya soalan maut untuk close sales (Ahaks..)

Dan saya mahu berubah untuk jadi begini :

Imagine big and Believe I can always Achieve my goals

Wow..tiba-tiba rasa terlebih positif pulak

Moral of the story: Dalam apa jua bidang anda sekarang, jangan terlalu cepat give-up, sentiasa bergaul dengan orang yang positif, jika ditimpa masalah fokus pada solution bukan pada problem, sentiasa berusaha menambah ilmu, dan jangan berhenti berdoa sebab doa itu adalah senjata orang Muslim

Semoga Jumaat yang penuh berkah ini menjadikan kita lebih kaya dengan rahmat Allah swt, kaya kasih-sayang dengan keluarga/rakan-taulan, kaya harta dunia/akhirat dan kaya ‘physically/mentally’.

Jumpa lagi, nak bersiap-siap untuk bertemu prospek sekejap lagi ¬†ūüėČ

Salam ukhwah,

Wow..hot topic hari nih.

Rumusan ini saya dapat dari laman web pakar motivasi, training & development Brian Tracy(www.briantracy.com)

5 sebab kenapa kita tidak kaya :

1) Who ?.. Me..?

Orang biasa dibesarkan dalam keluarga yang tidak kenal atau jumpa sesiapa yang kaya.  Mereka ke sekolah dan berkawan dengan orang yang tidak kaya.  Mereka bekerja dengan orang yang tidak kaya malah tiada role model orang yang kaya dalam hidup mereka.

Oleh itu mereka tidak pernah terfikir  untuk jadi kaya. Dan mereka tidak terfikir untuk mencari jalan menjadi kaya!

Mereka yang membesar dalam keluarga yang ibubapa mereka kaya adalah berkemungkinan besar untuk jadi kaya dari mereka yang membesar dalam keluarga yang biasa-biasa sahaja.

2) Membuat keputusan

Sebab kedua ialah mereka tidak pernah membuat keputusan untuk menjadi kaya. Walaupun mereka telah membaca buku tentang menambah kekayaan, menghadiri kursus/seminar tentang kekayaan atau bergaul dengan orang yang kaya, mereka takkan jadi kaya jika mereka tidak mengambil keputusan untuk melakukan sesuatu yang berlainan yang akan mengubah kehidupan mereka.

Mereka takkan berubah selagi tidak memulakan langkah pertama walaupun ilmu teori telah dipenuh didada. Jika mereka terus melakukan perkara yang sama tiap-tiap hari, mereka akan terus dapat apa yang mereka dapat hari ini.

Mereka tiada commitment untuk berjaya, mereka hanya mahu, berharap dan berdoa untuk kaya. Mereka tidak membuat keputusan bahawa “Saya akan berubah dan jadi kaya & berjaya!!”

3) Err..mungkin esok?

Sebab ketiga orang tidak menjadi kaya ialah sikap suka bertangguh.

Mereka sentiasa mencari jalan untuk tidak memulakan sesuatu yang mereka patut buat sekarang. Market tak bagus la, keadaan semasa tak bagus lah, salah tahun/bulan lah.  Ada saja sebab untuk bertangguh. Hari berganti bulan, bulan berganti tahun, sampai sudah terlambat pun tidak bertindak-tindak lagi.

Walaupun mereka tahu mereka berpotensi untuk jadi kaya dan mengambil keputusan untuk jadi kaya, keadaan mereka tidak akan berubah selagi mereka ada sikap bertangguh ini.

4) Pay the price

Sebab keempat orang tidak menjadi kaya ialah mereka mahu terus mendapat kepuasan berbelanja, berbelanja dan ¬†berbelanja! Mereka suka menghabiskan wang dan menggunakan kad kredit secara berleluasa untuk membeli barang-barang yang bukan keperluan. Selalunya golongan ini ialah mereka tiada habit “Pay yourself first”. Mereka penat-penat bekerja dan terus berbelanja bila gaji masuk. Mereka tidak akan jadi kaya jika beginilah lifestyle mereka.

5) Take the long view

Sebab kelima pula ialah mereka tiada perancangan jangka panjang. Mereka tiada perancangan ketika membuat keputusan penting dalam kehidupan mereka. Kajian yang dibuat ialah mengenai perspektif masa iaitu berapa jauh mereka merancang masa depan bila mereka membuat keputusan samada untuk buat sesuatu atau tidak pada masa ini. Contoh ibubapa yang prihatin tentang kos pelajaran anak mereka akan mengenepikan sejumlah wang tiap-tiap bulan ketika anak masih bayi lagi untuk membiayai pembelajaran anak mereka bertahun-tahun akan datang.

Golongan ini biasanya akan berkorban sekarang untuk kesenangan di kemudian hari.

Jadi apa perasaan anda sekarang bila membaca post ini. Anda mahu jadi kaya atau jadi miskin? ¬†ūüėČ

                       VS         

 

 

 

 

Yang berusaha keras untuk meng’kaya’kan diri,

Assalamualaikum w.b.t & Salam sejahtera,

Selepas pulang dari ofis semalam, saya singgah di kedai menjual barang jahitan & pengantin di kawasan rumah. Tujuannya nak beli reben warna peach(yang akan digunakan untuk menghias barang hantaran pertunangan anak saudara di KL hujung minggu ini).

Selalunya kedai itu tutup pada waktu malam. Tapi bila saya sampai sekitar jam 6 petang, taukeh cina kedai telah pun menutup lampu dan menarik pintu kedai untuk dikunci. Alamak…!! Macam mana ni?? Malam ni kena buat, dah takda masa lagi.

Saya terus turun dan berlari anak ke arah taukeh Cina tersebut. Berikut perbualan saya dengan taukeh Cina itu :

Saya : Taukeh sudah mau tutup ke? Saya mau beli reben saja.

Taukeh : Ya, saya ada open house CNY sekarang. Itu sebab saya mau tutup awal. Ok ok tak apa..saya cari kasi you. (dengan rela hatinya membuka balik pintu dan lampu)

Taukeh cina terus meluru ke arah simpanan reben dan bersungguh-sungguh mencari reben warna peach. Setelah 5 minit mencari dan tidak jumpa juga, dia menyuruh pekerja nya untuk mencari pula. Nak dijadikan cerita reben warna peach boleh ‘menyorok’ pulak masa itu. Akhirnya setelah 10 minit baru pekerjanya jumpa reben peach itu dan terus menyerahkan kepada saya.

Saya membayar kepada taukeh Cina sambil minta maaf kerana menyusahkan dan melambatkan dia(sambil wish Happy CNY). Dia kata “Tak apa…hal kecik saja maa” (sambil tersenyum mesra)

Pengajaran yang saya dapat (walaupun harga reben tersebut hanya rm2.20) :

1) Taukeh cina itu sendiri mencari untuk saya walaupun dia mahu pergi ke open house

2) Setelah gagal, dia tidak mengatakan “Tidak ada” malah dia minta pulak pekerjanya untuk mencari lagi

3) Dia tidak menilai harga yang kecil(rm2.20) tapi demi menjaga hati customer, dia sanggup tangguh untuk tutup kedai. Bagi peniaga yang tidak pandai menjaga hati customer sudah tentu tak mahu buat seperti beliau. Dah la nak beli 1 barang saja, murah pulak tu. Baik tutup aje dan pergi sekarang.

This is what i called “Awesome Customer Service”

Saya berazam untuk memberi awesome customer service kepada pelabur-pelabur unit trust saya. Peristiwa ini mungkin kecil bagi sesetengah orang, tapi bagi saya sekiranya saya memberi servis terbaik kepada pelanggan saya, sudah tentunya ia akan dikenang dan mereka akan datang kepada saya untuk menambah pelaburan di masa hadapan ataupun memberi referral prospek lain pula.

Sekian hingga berjumpa lagi..

Yang berazam untuk memberi yang terbaik,