Archive for the ‘Info pelaburan unit trust’ Category

Masih ramai antara kita yang menabung dalam Fixed Deposit. Saya sendiri pernah berjumpa beberapa prospek yang lebih suka menyimpan dalam Fixed Depsit berbanding unit trust.

Sebabnya : kita rasa simpanan dalam fixed deposit adalah selamat kerana ianya tidak berisiko tinggi

Soalan saya :

1) Adakah pulangan sebanyak 3%-4% sudah mencukupi?

2) Tidakkah kita rasa pulangan sebegitu akan ditelan inflasi di masa depan?

3) Dari mana pihak bank dapat untuk memberi pulangan 3%-4% kepada penyimpan FD?

4) Simpanan FD memerlukan kita menyimpan dalam tempoh tertentu(3 bulan, 6 bulan, 12 bulan). Bagaimana jika ada emergency semasa tempoh itu?

Ramai yang menyimpan/melabur untuk persaraan, pendidikan anak-anak, nak pergi haji/melancong atau keperluan dimasa hadapan(contoh perubatan). Sudah semestinya apa jua matlamat kita menyimpan/melabur, ianya memerlukan amaun yang banyak.

Jika FD hanya dapat memberi pulangan sebanyak 3%-4%, agak-agak boleh ke kita capai matlamat kita? Atau ianya akan hanya di telan inflasi?

Jika unit trust boleh memberi pulangan sekitar 10% dengan risiko terkawal, masihkan kita mahu terus menyimpan di FD?

Bagaimana pula pihak bank dapat memberi pulangan 3%-4% kepada penyimpan FD?

Sebenarnya pihak bank juga menggunakan simpanan kita untuk membuat pelaburan lain, bagi pinjaman kepada orang lain(personal loan, housing loan, car loan) dan sebagainya. Keuntungan dari situ lah, pihak bank bagi balik kepada kita. Jadi kalau pihak bank berani menggunakan duit kita untuk membuat pelaburan, kenapa tidak kita sendiri melabur duit itu untuk mendapatkan pulangan yang lebih banyak?

Dan simpanan FD juga memerlukan kita membuat simpanan dalam tempoh tetap ie 3 bulan, 6 bulan, 12 bulan. Bagaimana kalau ada musibah dan kita perlukan duit segera?

Bagi pelaburan unit trust, pelabur boleh membeli dan menjual pada bila-bila masa. Tiada masalah tempoh seperti FD. Bahkan jika kita terlalu takut pada risiko tinggi dalam unit trust(dana ekuiti), kita boleh melabur dalam dana bon yang berisiko rendah tetapi telah terbukti memberi pulangan yang lebih baik dari FD.

Jadi apa pilihan anda sekarang? ¬† ūüôā

(019-7916848)

Hmm..

Antara search keyword yang singgah ke blog saya.

Mungkin penanya mahu tahu antara dana-dana yang memberikan pulangan terbaik dari segi dividen(pengagihan)

Sebenarnya pulangan dividen berbeza antara dana-dana mengikut  objektif pelaburan dana itu.

Ada dana yang memberi pulangan dalam bentuk pertumbuhan modal(capital growth)

Ada dana yang memberi pulangan dalam bentuk dividen(pengagihan)

Ada juga dana yang memberi pulangan dalam bentuk pertumbuhan modal DAN juga dividen

Jadi dividen yang diberi sangat berbeza-beza antara satu dana ke dana lain

Bagi dana yang memberi pulangan dalam bentuk dividen, sudah tentulah pelaburan yang dibuat dijuruskan kepada saham-saham yang boleh memberi pulangan yang baik kepada pelaburnya.

Berjumpalah unit trust consultant untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tajuk ini.

(019-7916848)

Mayday..! Mayday..!

Setiap bentuk pelaburan ada risiko untuk untung atau rugi.

Pelaburan unit trust juga tidak terkecuali.

Kenapa orang boleh rugi melabur unit trust?

1) Terpaksa menjual pada harga yang rendah

– Konsep unit trust¬†“Buy low sell high”.¬† Adakala pelabur terpaksa menjual pelaburan mereka sebab emergency. Jika terpaksa menjual pada harga rendah dari harga beli, sudah tentulah kita rugi.

2) Hilang fokus pada matlamat pelaburan

РPada asalnya kita  melabur untuk tabung persaraan. Tetapi baru selang 3 tahun, hati digaru-garu untuk renovate rumah(lepas tengok cik kiah sebelah renovate rumah dia). So hancur leburlah matlamat nak menabung untuk persaraan. Lebih teruk jika kita jual pada harga yang rendah.

3) Nak cepat untung!

– Pelaburan unit trust ni hanya untuk orang-orang yang sabar menunggu hasil pelaburan. Pada yang baru melabur 2-3 tahun dan expect dapat untung yang banyak, unit trust TIDAK SESUAI untuk anda! So sesiapa yang expect nak untung cepat, ada banyak cash in-hand dan high-risk investor, sila melabur terus dalam pasaran saham ye.

4) Terpengaruh dengar kata orang keliling

РAda pelabur suka mendengar kata saudara dan kawan-kawan dari mendengar kata agen unit trust. Bila pasaran saham turun, mereka cepat-cepat nak jual pelaburan(atas alasan takut rugi lagi banyak). Sebenarnya, dalam unit trust ada konsep switching dimana kita boleh switch pelaburan ke dana bon atau money market sekiranya ekonomi pasaran saham dijangka merudum.  Kita boleh switch untuk lock-profit sahaja atau kesemua sekali unit. Teknik switching tidak terdapat pada pelaburan terus ke kaunter saham.

Conclusion-nya, kita kena SABAR dan mesti FOKUS pada matlamat asal pelaburan.

Kalau pelaburan unit trust ni buat orang rugi :

– agak-agak kerajaan Malaysia bagi ke syarikat pengurus dana beroperasi?

– agak-agak KWSP bagi ke pencarumnya keluarkan sebahagian dari simpanan akaun 1 untuk melabur unit trust?

– agak-agak kenapa ada ramai sangat pelabur yang puas hati dengan pulangan unit trust dan terus menambah pelaburan?

Jumpa lagi!

(019-7916848)

Apa kekurangan unit trust?

Setiap bentuk pelaburan sudah pasti ada kelebihan dan kekurangannya bukan?

Post ini merupakan susulan kepada post Kelebihan Pelaburan Unit Trust sebelum ini.

So apa kekurangan unit trust ni ye?

1) Faktor risiko

– Risiko memang tak dapat dielakkan dalam apa jua bentuk pelaburan. Penting untuk pelabur mengetahui bentuk risiko dalam pelaburan yang ingin dilakukannya. Pendedahan kepada risiko ini dapat memberikan gambaran kepada bentuk pulangan yang bakal diperolehi.

– Antara risiko unit trust ialah risiko turun naik pasaran saham, risiko harga saham, risiko kecairan, risiko matawang, risiko kadar faedah dan risiko tidak -patuh syariah.

Contoh Рunit trust dana ekuiti akan terdedah kepada risiko turun naik pasaran saham.  Bagaimana cara nak mengurangkan risiko ini? Caranya ialah mengamalkan RCA(ringgit cost averaging) dengan membuat pelaburan tetap tiap-tiap bulan, melabur dalam jangka panjang, mengamalkan konsep switching  (dari dana ekuiti ke dana bond/money market pada ketika pasaran saham yang tinggi) dan juga asset allocation untuk menyeimbangkan profil pelaburan

2) Faktor tiada kawalan keatas pelaburan

– Ini kerana pelaburan akan dilakukan oleh pengurus dana yang profesional. Jadi pelabur tiada kuasa keatas urusan jual beli portfolio.

– Sebenarnya ada kebaikan diatas kekurangan ini kerana biasanya pelabur unit trust merupakan passive investor. Mereka tiada pengetahuan tentang urusan jual-beli saham, bagaimana nak monitor atau tiada masa untuk monitor. Mereka hanya mahu pulangan yang baik dari pelaburan ini. Jika mereka adalah active investor, sudah tentu ini merupakan kekurangan besar kepada mereka.

3) Faktor yuran pengurusan, yuran pemegang amanah, service charge dan cukai pelaburan

– Ramai yang menyatakan kurang senang terhadap pelaburan unit trust kerana adanya kos-kos diatas.

РYuran pengurusan, yuran pemegang amanah dan lain-lain yuran adalah merupakan yuran tahunan. Yuran-yuran ini ditolak dari pendapatan kasar dana. Contoh : yuran pengurusan adalah sekitar 0.75 Р1.65%  setahun

– Service charge yang dikenakan pula adalah sekali sahaja pada awal pelaburan(bergantung pada dana yang dipilih). Tiada apa-apa charges dikenakan jika anda menjual pelaburan anda. Charge ini tidak dikenakan tiap-tiap bulan melainkan anda membuat DDI(direct debit investment).

– Ramai yang merungut kos-kos diatas akan mengurangkan pulangan pelaburan. Mereka mengatakan service charge yang dikenakan adalah up-front, awal-awal lagi akan mengurangkan jumlah pelaburan. Ya saya akui, sebab itulah kita perlu ingat bahawa pelaburan unit trust merupakan pelaburan jangka panjang. In fact dalam jangka 1-3 tahun, mungkin kita akan dapati pulangannya sangat sedikit(tidak berbaloi). Tetapi jika kita tetap pada matlamat asal untuk melabur dalam jangka panjang, insya Allah kita akan dapat pulangan yang sangat baik.

Jadi sebelum anda melabur, sentiasalah timbangkan pros and cons sesuatu pelaburan itu. Mungkin pelaburan unit trust tidak sesuai untuk anda(saya akan keluarkan post lain untuk itu).

Selamat melabur!

Kelebihan pelaburan unit trust

1) Pertumbuhan modal

– Dengan adanya ciri pertumbuhan modal pada unit trust, ianya boleh dijadikan sebagai benteng dari inflasi

– Unit trust boleh dijadikan instrumen yang baik untuk menabung bagi persaraan dan juga pendidikan anak-anak.

2) Pengagihan keuntungan(dividen)

– Pelabur boleh menikmati pendapatan ekstra tiap-tiap tahun? Siapa yang tak nak?

3) Switching

РKenapa perlu switch? Keperluan switching amat diperlukan untuk mengurangkan risiko pasaran saham yang naik atau turun, asset allocation dan juga mengikut keperluan pelabur sendiri. Ciri ini TIADA bagi pelaburan terus dalam pasaran saham, pelaburan emas atau pelaburan hartanah

4) Professional fund manager

– anda tidak perlu stress untuk monitor pasaran saham setiap hari kerana pelaburan unit trust dikendalikan oleh fund manager yang profesional

– pelaburan dalam sektor tertentu hanya dibuat selepas analisa yang terperinci(dari segi keutuhan, prestasi syarikat dan lain-lain)

5) Kepelbagaian pelaburan

– Pernah dengar pepatah “Don’t put all your eggs in one basket”?

– Duit pelabur akan dilaburkan dalam pelbagai sektor saham, bon dan juga pasaran matawang untuk mengurangkan risiko

6) Purata 10% pulangan setahun

– Prestasi yang lebih baik dari fixed deposit dan KWSP

– benteng dari inflasi(kerajaan menyatakan kadar inflasi semasa = 3%)

– peluang amat baik untuk menambah aset anda

7) Kecairan

– Unit boleh dibeli dan jual pada bila-bila masa, jadi anda boleh menjual pelaburan pada bila-bila masa

– Tidak perlu mencari penjual atau pembeli(tidak seperti pelabur emas fizikal)

– Boleh menjual separuh atau kesemua unit

8) Simpanan/Pelaburan secara tetap tiap-tiap bulan

– Amalan RCA(ringgit cost averaging) untuk menambah pelaburan dan menguntungkan pelabur dalam jangka panjang

– Tiada pada pelaburan terus pasaran saham, pelaburan emas atau pelaburan hartanah

9) Perlindungan takaful percuma

– 3-in-1 concept.

– Simpanan, pelaburan dan free takaful. (Yang meliputi group term life, total permanent disablility dan group personal accident)


There you go! Menarik bukan…?

Jumpa lagi

The key to successful retirement

Assalamualaikum,

Setiap hari yang dilalui, kita semakin menghampiri dunia persaraan.

Sudahkah anda bersedia untuk bersara? Atau ada yang mahu bekerja selagi hayat dikandung badan?

Langkah-langkah merancang persaraan, kenalpasti :

1) Bila

  • Berapa tahun lagi anda akan bersara?

2) Pertimbangkan

  • Berapa amaun tabung persaraan diperlukan ? Faktor yang perlu dipertimbangkan ialah keadaan jangka hayat kita yang bertambah, bila kita betul-betul akan bersara dan lifestyle selepas persaraan yang diimpikan?

3) Taksirkan

  • Berapa simpanan semasa/nilai pelaburan/caruman KWSP yang ada?

4) Strategi

  • Berapa lump sum cash yang boleh disimpan atau dilaburkan?
  • Berapa simpanan tiap-tiap bulan boleh dilaburkan? (DDI – direct debit investment)
  • Berapa boleh dilaburkan dari caruman KWSP semasa?

Kenapa kita perlu menyimpan dari sekarang? Kerana sebenarnya simpanan KWSP atau pencen tidak mencukupi untuk kita lalui hari-hari persaraan dengan lifestyle yang kita inginkan. Sudah tentu kita tidak mahu downgrade lifestyle sekarang bila bersara bukan?

Sebab apa tidak cukup ? 

1) Kos perubatan semakin meningkat 

Quote dari akhbar TheStar pada 14 March 2009

“Global medical inflation averages about 10% ¬†each year!”

2) Kadar inflasi juga naik dari tahun ke tahun

Jika anda mempunyai RM100,000 sekarang dan kadar inflasi ialah 4% setahun, mengikut Rule 72, anda nilai wang itu hanya tinggal RM50,000 dalam masa 18 tahun!

3) Kadar hayat rakyat Malaysia juga kini dilaporkan sekitar 72 tahun bagi lelaki dan 75 tahun bagi wanita.

Kita akan menempuhi 15 tahun dalam persaraan sekiranya kita bersara pada umur 55 tahun!

Jika purata perbelanjaan bulanan yang diperlukan ialah RM3500, dan anda ada 15 tahun dalam persaraan, anda perlu ada simpanan sebanyak RM851,427!! Amaun ini akan bertambah berganda-ganda jika anda hidup lebih lama.

Apa sumber pendapatan selepas persaraan?

1) Bergantung pada anak-anak?

  • Anak-anak telah dewasa dan mungkin sudah mempunyai keluarga sendiri dan memerlukan komitmen yang banyak. Perlukah kita membebankan anak-anak?
2) Skim pencen
  • Jika anda pesara kerajaan, anda ada pencen. Tapi cukupkah duit pencen tu? Amaun pencen yang diterima setiap bulan hanyalah setengah dari gaji terakhir anda!
3) Sara diri sendiri
  • Dari KWSP/Simpanan sendiri/Pelaburan/Insurans yang telah matang
4) Jangan berhenti bekerja
  • Bekerja selagi anda layak dan sihat.

Mana satu pilihan anda? Pilihan saya sudah tentulah No 3(sara diri sendiri)
Saya pasti semua orang juga jika boleh akan memilih no 3. Mungkin sekarang anda ada KWSP, simpanan serba sedikit dan juga insurans/takaful yang akan matang pada umur 55/60 tahun.
Jika anda belum memulakan pelaburan, mulailah SEKARANG!
Anda sudah penat bekerja untuk menyimpan wang, kenapa tidak anda biarkan wang itu pula bekerja keras untuk anda?
  • Melabur lah secara konsisten(buat direct debit investment tiap-tiap bulan atau keluarkan dari KWSP tiap-tiap 3 bukan sekali ke akaun pelaburan)
  • Sentiasa pantau portfolio pelaburan anda, supaya ianya mencapai objektif pelaburan jangka panjang anda
  • Bersabarlah menunggu pulangan pelaburan. Pelaburan unit trust biasanya akan menunjukkan pulangan yang baik selepas 5 tahun ke atas.
Bertindaklah sekarang untuk mendapat persaraan yang anda impikan..
Jumpa lagi!

(019-7916848)


Assalamualaikum,

Untuk para pelabur baru, anda perlu tanya soalan-soalan ini ketika appoinment dengan agen pelaburan anda. Jangan melabur semborono aje ye. Ye lah, dengar orang lain melabur, kita nak melabur juga. Orang lain melabur di syarikat yang betul, kita dek sebab termakan pujuk rayu agen, akhirnya mengigit jari…

Kes terbaru seperti dilaporkan dalan The Star minggu lepas, beribu pelabur-pelabur kerugian beratus ribu ringgit akibat melabur dalam pelaburan hartanah dengan syarikat yang berpangkalan di Kanada. Bukan senang nak cari duit, jadi melaburlah dengan bijak ye.

Ok tanya soalan-soalan ini pada diri sendiri dan agen . Make sure anda dapat jawapan yang betul-betul memuaskan hati anda sebelum turun tandatangan atau cap jari :

1) Mintak agen tunjukkan authority card

Untuk elak ditipu

2) Apa objektif pelaburan anda?

Kenapa anda melabur?

Anda mengharapkan pelaburan itu memberi pulangan dividen setiap tahun?

Anda mengharapkan pelaburan itu menambah nilai modal asal dan tidak mengharapkan dividen?

Anda boleh menunggu lama(contoh 5 tahun ke atas)?

Atau anda harapkan keuntungan cepat?(skim cepat kaya – no no no, lari jauh-jauh dari skim seperti ini)

3) Apa bentuk pulangan yang anda akan dapat dari pelaburan ini?

Dividen?

Capital growth?

4) Apa risiko dari pelaburan ini?

Apa risiko yang terlibat dalam pelaburan ini? (setiap pelaburan ada risikonya)

Adakah anda boleh rugi dari nilai pelaburan asal? Duit anda boleh jadi kosong??

Bagaimana nak leveragekan risiko pelaburan ?

5) Apa up-front charges atau hidden cost dalam pelaburan ini?

Berapa service charge permulaan?

Berapa management fee tahunan?

Hidden cost lain dari yang atas?

6) Berapa lama anda perlu tunggu untuk doublekan duit anda dalam pelaburan ini  berbanding simpanan lain contoh FD, KWSP atau ASB?

Berapa lama kena tunggu untuk double?

Berapa lama sebelum wang anda ditelan inflasi?

7) Jika anda melabur dalam unit trust, sila mintak prospektus pelaburan dan baca

Jika tiada masa untuk membaca semasa appoinment, mintaklah soft copy supaya anda boleh baca kemudian. Prospektus sangat penting dan anda boleh dapat banyak info tentang syarikat, dana dan sebagainya.

Agen yang baik dan berilmu sepatutnya dapat menjawab persoalan diatas dengan yakin, memantau pelaburan anda dan update status pelaburan anda dari semasa ke semasa.

Selain dari itu anda juga boleh dinasihatkan tambahlah ilmu tentang hal-hal kewangan. Selain dapat menambah ilmu, anda juga boleh mengelakkan diri dari menjadi mangsa tipu orang yang tidak amanah. Orang yang paling bertanggungjawab ke atas wang anda adalah ANDA sendiri.

If something smells fishy, run for your lives!!!

Semoga bermanfaat.

Selamat melabur.

(019-7916848)